Uppvärmningsbyte till pellets


shutterstock_223155262

När man köper ett äldre hus det man behöva byta värmesystem för att skära ned på kostnaderna. Det kan också vara ett miljömässigt beslut.

Att värma upp huset med pellets kräver lite jobb från din sida. Efter att pelletspannan blivit installerad behöver man fylla på med pellets i pannan för att få värme i huset. Man måste också beställa hem pellets som sedan ska bäras in i huset. Askan från förbränningen måste tas bort. Men en fördel är att det är enkelt att beställa hem och har positiv effekt på husets driftkostnad.

Men en god anledning att välja pellets framför andra värmekällor är att det är en av få som har absolut noll miljöpåverkan. Det är klassat som biobränsle och man går plus, minus noll med koldioxidutsläppen.

Pellets är hoppressade trä eller sågspånsbitar för att skapa cylindrar. De har hög densitet och högt energiinnehåll vilket ger en förbränning som är jämn och lämnar lite aska efter sig.

För att börja elda med pellets måste man ha en speciell panna som kan monteras på en befintlig olje- eller värmepanna.

Man måste också ha plats att förvara pelletspåsarna någonstans. Oftast beställer man en hel eller halv pall per gång. Har man plats i källaren där det är torrt och svalt, är det perfekt. Annars kan man också förvara pellets utomhus så länge påsarna är övertäckta och står ovanför marken på exempelvis pallen. Man måste hålla borta fukt från pelletsen eftersom de suger upp vätskan och återgår till bara sågspån när de blir blöta.

Pellets har faktiskt fler användningsområden tack vare denna uppsugningsförmåga. De fungerar utmärkt att använda i torrtoaletter eller som extra gödning i komposten. Man kan också använda pellets i kattlådan men det är inte alla katter som gillar det, så introducera detta successivt om du vill pröva.

Kostnaden för att installera en pelletspanna brukar gå mellan 20-80 000 kronor. Den billigaste varianten får du om du kan installera pannan på en befintlig panna. Pellets är billigare i drift än olja och el, men det kan ta alla från 2-7 år innan uppvärmningen börjar löna sig.