Tips för ljussättning av sovrummet


Alla rum i hemmet kräver lite specifika tankesätt när det kommer till inredningen. En aspekt av denna vi tänkte titta lite närmare på är ljussättningen och hur man gör det bästa man kan för just sovrummet.

Sovrummet kanske inte är det mest komplicerade rummet vid första anblick. Men bra sovrumsbelysning kräver lite eftertanke. I de flesta fall behöver man en balans mellan både praktiskt och dekorativ belysning.

Den praktiska belysningen börjar i alla rum med just allmänbelysningen. Att ha några lampor som tillsammans kan lysa upp i stort sett hela rummet kommer göra det mycket enklare att städa. Och sovrummet vill man alltid hålla välstädat för att kunna behålla en trivsam och hälsosam miljö. Klart och tydligt sken från lampor som sprider ljus i alla riktningar är oftast det man vill titta på.

Men praktisk belysning kan även sträcka sig till att installera belysning i garderober. På så sätt blir det mycket enklare att hitta det man letar efter. Riktbar belysning utanför kan ibland fungera men ofta står man i vägen för ljuset när man öppnar garderoben. Även om ens garderob inte kom med belysning kan man själv installera detta med lite grundläggande utrustning och ett närliggande kontaktuttag.

Dekorativ belysning är mer det som avser att sätta stämningen i rummet. Och medan det visserligen kan hjälpas av dimmerfunktion på delar av allmänbelysningen är det snyggt att sätta dit belysning som huvudsakligen är dekorativ. Kanske några snygga batteriljus på nattduksbordet eller lite punkt belysning för att framhäva några vackra inredningsdetaljer. Målet är att skapa en härlig stämning i rummet när endast dessa lampor är påslagna.