Starta gårdsbutik


Nu när du äntligen har din gård på landet och din fulländade grönsaksträdgård, vad är nästa steg?Varför inte ta överflödet av alla härligt hemodlade grönsaker och sälja dem i din egna gårdsbutik?Det låter komplicerat och utmanande för vissa, att starta en butik ute på landet, långt ifrån stadens stora shoppingcentrum och supermarkets. Det enda som krävs är dock noggran planering samt noggrann budgetering. Framgångssagor, som exempelvis familjen Ehlins gårdsbutik, visar på att det är viktigt att skapa en butik som kunderna verkligen vill besöka. När man planerar ett koncept för en gårdsbutik och bestämmer sig för vilka varor som ska säljas måste man alltså även ha trivselfaktorn i åtanke. Det innefattar både en mysig och hemtrevlig inredning samt ett positivt och vänligt bemötande.

Tänk på ekonomin

Det allra viktigaste är dock att tänka igenom ekonomin. Att ha en ekonomisk plan för hur man ska fördela pengarna i företaget för att få butiken att fungera ekonomiskt och för att ni ska ha en vinning i det är viktigt så att man inte investerar för mycket över sin budget. Börja hellre i liten skala och utöka när ni känner att ni är lönsamma. Ett fungerande kassasystem är en av de första investeringarna som bör göras. Det behövs nämligen av redovisningsskäl, då det registrerar er omsättning. Att ha stenkoll på er bokföring gör att ni undviker många problem med Skatteverket.

Läge och utbud

En annan sak att ha i bakhuvudet är läget. Charmen med en gårdsbutik är att den ligger på landet, men man bör se till så att det inte är för svårt att ta sig till och från den. Det ska locka kunder att komma ut ifrån staden, men inte skrämma bort dem med ett allt för långt avstånd.Att ha ett genomtänkt utbud som lockar kunder att komma ut till butiken är essentiellt för att ha en fungerande business. Att sälja närproducerade livsmedel och produkter som är svåra att hitta på andra ställen är alltid en god idé, då kunden vinner mer än en upplevelse av att komma till er butik.