Sista helgen i stugan


Har du som många andra i vårt avlånga land en sommarstuga eller ett paradis som ni åker till så fort ni har en ledig stund? Då vet ni kanske också att det är massor av saker som behöver göras varje år man ska släcka ner och låsa för vintern.

Självklart så är det olika för oss människor men vi tänkte här försöka ge en bild hur det kan vara att vara stugägare och vad som följer med själva ägandet. Framförallt så ska det vara en njutning att bara vara på sitt sommarställe och kunna bada, sola eller vad man nu gör när man befinner sig i sitt paradis.

Första dagen man kommer så får man kolla upp att allt är ok, har du egen grävd brunn så kan det vara läge att kolla upp hur filter ser ut om det är dags att byta, för visst är det gott med friskt vatten. Sedan följer allt det andra praktiska som att koppla på vattnet och se till så att allt fungerar som det ska. Ett tips kan vara att göra en lista för påställning av stugan och en lista för vintring av stugan.

Det är också en del underhåll och saker som behöver fixas för att det just ska vara det paradis det är. Gräset ska klippas och växter och buskar ska hållas efter. Allt beror på intresse och hur mycket tid man vill lägga ner på detta. En del kanske tycker att det räcker med några trevliga buskar och en gräsmatta medans andra bygger dammar och fixar och donar mest hela tiden. Och det är ju detta som är så skönt, man gör det till det paradis man vill att det ska vara.

Att vintra ett ställe innebär att man ska se till så att huset kommer att klara av en vinter med den kyla som kommer. Det gäller att tömma vattensystem och se till så att ingen fryser under vinterns kallaste månader. Sedan får man åka ut någon gång under vintern och kolla så att sitt paradis har det bra tills den dag man ska öppna upp igen och njuta av stället.