Om separation är enda utvägen


Det är ett faktum att de flesta relationer, inklusive äktenskap, slutar med att parterna går skilda vägar. Även vid de tillfällen då en separation eller skilsmässa sker i samförstånd och utan osämja så finns det några saker att tänka på. Framförallt om det finns barn med i bilden, men också vid uppdelning av egendom.

Bodelning

När du skiljer dig eller separerar så ska du alltid genomföra en bodelning. Det betyder att den gemensamma egendomen blir fördelad på ett rättvist sätt. Många vet inte vad som skiljer gemensam från enskild egendom och därför kan juridisk hjälp ofta behövas. Ta en titt här för att lära dig mer om juridik och bodelning.

Umgänge och vårdnad

När ni skaffat barn tillsammans så är det vanligt att efter en skilsmässa eller separation har gemensam vårdnad. Men så är det inte alltid. Om det råder delade meningar så händer det att en förälder får egen vårdnad om barnet eller barnen.

I de fall när vårdnaden inte är gemensam måste ni utforma regler för hur umgänge ska gå till. Det här kan vara ganska besvärligt att klara på egen hand, men alla föräldrar har en viss umgängesrätt oavsett vem som har vårdnaden. Dessutom kan erfarna jurister hjälpa till med att förklara reglerna och utforma överenskommelsen.