Mopeder


Att köra moped är något som alltid varit populärt hos ungdomar. Moped kan även vara att alldeles utmärkt transportmedel för vuxna och ett alternativ till en bil, kanske framför allt eftersom en moped både är betydligt billigare att köpa samtidigt som bränslekostnaderna är avsevärt lägre.

orange-vespaMen visst är det väl så att det är framförallt ungdomar i 15-årsåldern som är huvudmålgruppen för mopeder. Äntligen tillåts man köra ett motordrivet fordon på egen hand – en första smak av friheten om man så vill. Eller vuxenlivet.

Mopeder finns i lite olika utföranden som har lite olika bestämmelser kring sig. Man kan säga att det finns två huvudkategorier bland mopeder; klass I och klass II. Klass 1 är de mopeder som även kallas för ”EU-moppe” och kräver att man har ett förarbevis för att få framföra fordonet. Maxhastigheten som de får framföras i är 45 kilometer i timmen och får ha en toppfart på högst 52 kilometer i timmen.

Mopeder klass II är fordon som är konstruerade för att framföras i en hastighet som högst får uppgå till 25 kilometer i timmen. Fram tills 2009 så fanns inget krav på förarbevis för mopeder klass II, bara att man som förare fyllt 15 år. Men på grund av ökade olyckor bland unga så krävs idag ett förarbevis även för moped klass II om du fyllt 15 efter 30 september 2009.