Köpa ett gammalt hus


Många lockas av drömmen att rädda ett ödehus eller köpa en sekelskiftesvilla och få bo i en riktig herrgård. Men äldre hus och ödehus innebär stora risker och dolda problem, alltså dolda kostnader. Är du redo för ett riktigt äventyr? Då kommer våra bästa råd för dig som vill köpa ett gammalt hus. 

Första visningen

Var kritisk första gången du får besöka hemmet. Använd dina sinnen för att besikta hemmet. Känn på fönster för att känna träet är murket eller om de bara behöver renoveras. Titta runt och se vilket skick huset har i allmänhet, har det klarat sig bra genom alla säsonger eller finns det skador från naturen eller eftersatt underhåll? Ta djupa andetag och känns på lukten av huset. Doftar det unket eller konstigt i hemmet? Just lukter kan vara svåra att bedöma så försök att koppla doften till något så du kan göra närmare efterforskningar senare.

Besiktning

Ta sedan dit en riktig besiktningsman som går igenom alla vrår. Hen ska helst ha tillgång till alla delar av huset och ha möjligt att göra håltagning för att se skicket i grunden och väggarna. Om det finns misstankar om mögel och fukt är det extra viktigt att göra en håltagning för att lokalisera källan och hur mycket problemet har spridit sig. Var beredd på en lång åtgärdsplan om det handlar om ett övergivet hus, men tänk också på att det mesta går alltid att fixa bara du har orken och rätt finansiering.

Åtgärdsplan

Det är inte ovanligt att äldre hus behöver någon form av sanering. Det kan finnas en gammal eller pågående vattenskada, tidigare ägare kan ha rökt inne eller haft en samling husdjur som använt hela huset som toalett. Som tur är finns det hjälp över hela Sverige, om du behöver hjälp med sanering i Luleå eller Malmö finns det firmor som kan lösa problemen. Skriv upp en plan på allting som behöver åtgärdas akut. Om syllen eller taket behöver bytas kan ni kontakta snickare som har kunskaper om äldre hus, byggnadsvårdare eller liknande, så kan de kommer med lösningar som passar just ert hus.