Inreda med belysning


shutterstock_382701718När det är dags att inreda ett rum är det inte bara möblerna som är viktiga utan även belysningen. Det krävs lite olika belysning beroende på vad rummet kommer att användas till, men att bara använda sig av endast en ljuskälla ger rummet en kal och kall känsla och förmodligen blir det inte lustfyllt att vistas där.Man kan säga att man behöver tre typer av belysning.

  • Punktbelysning – praktisk i badrum och kök och kan även belysa växter och tavlor.
  • Allmänbelysning – normalt sett den vanliga taklampan. Ett ljus där du kan utföra vanligt arbete som att städa tillexempel utan mer belysning.
  • Stämmningsbelysning – i detta kan du umgås med vänner och familj.

Att använda sig av fler ljuspunkter, alltså flera lampor, skapar kontraster och mjukar upp omgivningen. Ett stort rum krävs fler ljuskällor och till ett normalt vardagsrum rekommenderas 6-8 lampor.Har du högt i tak kan du använda dig av så kallade uplights där ljuset riktas mot taket. I badrum, hall och kök är det bra med lampor som riktar ljuset ned från taket och ger ett effektivt med diskret ljus till ytor där ljus behövs. Spotlights med riktat ljus är bra vid arbetsytor som tex i ett kök där du måste kunna se tydligt vad du gör vid bänken och här fungerar även lysrör bra.