Innan vintern


Det har fallit otroligt med snö världen över, men i Sverige är det fortfarande grönt på de flesta ställen. Innan vintern sätter igång på allvar finns vissa saker som varje husägare borde se över innan det är för sent. 

I USA har det fallit 1.6 meter snö på bara några dagar och mer väntas. I Sverige har vi inte så mycket snö alls och det ser inte ut att bli en klassiskt kall vinter förrän efter nyår. Då passar vi på att tipsa om det du som villaägare ska undersöka för att inte stöta på problem under vintermånaderna som kommer.

Taket

Se över så att taket är helt. Man vill inte ha några småhål för där kommer kylan att ta sig in, även om vätan håller sig borta. Se också över vilket skick takpannorna är i. Börjar det spricka eller fattas pannor kan man behöva klä in taket så det skyddas lite för snön under vintern, sedan kan man ta tag takpannorna på riktigt till våren. Kom bara ihåg säkerheten varje gång du klättrar upp på taket: speciellt om du tänker byta ut några plattor eller liknande.

Krypgrunden

Krypgrunden är lätt att komma åt, men inte bara för dig. Även djur, fukt och mögel gillar att vara därnere. Se över så det inte finns ett mikrobiellt, tunt lager av vitt på brädorna. Detta kan vara mögel. Krypgrunden ska inspekteras årligen för att vara säker på att den inte behöver åtgärdas. Har en problem gått för långt kan det kosta tiotusentals kronor att åtgärda och det är inte alltid säkert att hemförsäkringen täcker detta.

Vinden

Har man självdrag ska man vara noggrann med vinden. När det varma luften från nedervåningen når vinden och träffas av den kallare vinden från utsidan kan det bildas kondens. Leta efter svarta prickar på bräderna och mät fuktigheten i träet. Det ska inte överstiga 17 procent. Se till att all isolering sitter som den ska och så det inte finns några skadedjur som gjort vinden till sitt hem.