Förbered dig för det oväntade


skydda ditt hem

Ett tråkigt faktum med hemägande är att dåliga saker händer ibland. Saker kan gå sönder eller hus kan brytas in i. Som tur var kan man minimera eventuella skador genom att ha en plan över hur man skall agera när det väl har gått snett.

Kontrollera försäkringar

Se alltid till att du har försäkringar som täcker eventuella problem som kan uppstå med ditt hem. Om hemmet är placerat på ett ställe som är särskilt utsatt för till exempel översvämningar är det bra att kontrollera det extra noga. Rätt försäkring gör att du kan sova tryggt om nätterna.

Bestäm var du skall ringa efter hjälp

När olyckan väl är framme så kan varje sekund något inte är åtgärdat kosta pengar. En vattenskada som inte blir lagad tillräckligt snabbt kan lämna er utan vatten och med större vattenskador än vad det egentligen skulle behövts. Vattenläckor i väggar och tak kan dessutom utvecklas till mögel och andra hemskheter om den inte rivs upp så att vattnet får torka ut. Vid inbrott så kan trasiga fönster och dörrar vara en direkt inbjudan till andra tjuvar och nyfikna, speciellt om ni har behövt flytta tillfälligt på grund av det.

Det är på grund av alla dessa möjliga problem det är extra viktigt att ni har förberett vilka ni skall ringa till när något händer. För varje möjlig händelse bör ni ha en lista redo med telefonnummer till försäkringsbolag, hantverkare och släkt eller vänner ni kan behöva hjälp av.

Vissa företag som Rörjouren fokuserar specifikt på att alltid vara tillgängligt och hjälpa till med plötsligt uppkomna problem där en hantverkare behövs. Detta gäller allt från vattenskador till inbrott.

Planera för det värsta

I vissa fall kan man till och med behöva planera utrymningsvägar. Det bästa exemplet är kanske vid översvämning där man vill försöka allt man kan för att bevara sitt hus men istället kan bli fast om man väntar för länge. Vattnet behöver inte vara mer än ett antal decimeter högt innan en ström kan vara så stark att det blir omöjligt för dig att stå emot. Även vid andra katastrofer som vid stora skador eller bränder kan man behöva hitta ett nytt boende för ett tag. Även om det finns hjälpsystem på plats så är det inte alltid säkert att de fungerar så snabbt och felfritt som man hade önskat. Att då istället kunna besöka en vän eller släkting kan göra en hemsk upplevelse lite lättare att hantera.