Fixa renoveringen själv


Hur du än bor, vare sig det är en hyresrätt, bostadsrätt eller villa, kommer det att dyka upp renoveringsbehov. De behöver inte vara så stora som nytt kök eller ett helt badrum, men kontinuerligt underhåll krävs för att hemmet ska kännas fräscht och personligt. Du kan spara in mycket pengar på att göra renoveringen själv!

Utrustningen

Gå till städskåpet förrådet och gör en inventering: vad har du för verktyg och vad kommer du att behöva? Om du inte är van renoverare antar vi att verktygen ligger lite här och var i hemmet. En hammare i källaren medan penslarna ligger i pysselskåpet med barnens vattenfärger och så vidare. Med en rymlig verktygsväska kan du samla alla verktyg på samma plats och lätt hitta det du behöver.Om du kan tänka dig att fixa ytskikt i hemmet behöver du oftast penslar i flera format. Vi rekommenderar svinborst och runda penslar som ger god täckning och släpper lite hår gentemot de billiga lackpenslarna. Tänker du tapetsera behöver du även ett kit för detta och helst ett tapetserarbord. Spackelspadar och slippapper är oumbärligt för bra underarbete av ytskiktet.

Lära dig nya saker

Var inte rätt för att prova på något nytt när du ska renovera. Genom att titta på en YouTube-video eller läsa på nätet kommer du att bli förvånad över hur lätt det egentligen är att bygga upp en ny innervägg eller att lägga ett klickgolv i ett rum. Eftersom du renoverar ditt eget hem är det lättare att leva med eventuella skavanker eller att det inte blev helt perfekt. När du tittar på ett tomt och nytapetserat rum är det lätt att peka ut vart det blev mindre bra. Men när du har ställt in alla möbler och hängt upp dina tavlor, kommer alla märken och brister att försvinna in i inredningen. Och det som inte märks kan vi lika gärna säga inte finns!