Egen braskamin


Att installera en egen kamin har många fördelar. Du får inte bara en mysigare miljö i hemmet som kaminen skapar, du kan även få ner dina uppvärmningskostnader radikalt. En braskamin har många fördelar.Vi tänkte gå igenom hur du ska göra för att installera din egna kamin och fakta till texten är hämtad från husohem.se.Ny kamin

Vilken kamin ska jag välja?

Det första steget i att installera en braskamin är att välja ut vilken kamin man önskar. Tidigare har det varit viktigt att veta om kaminen ska användas av estetiska skäl eller som värmekälla. Nu däremot, har de flesta kamin-tillverkare kaminer som både är snygga och värmer bra vilket gör att du kan välja bland de flesta kaminer som finns. Ett företag som erbjuder ett brett sortiment av kaminer, där du även kan få hjälp med montering, bygglovsansökan och så vidare är varmahembutikerna.se. Hos dem hittar du kaminer i olika utföranden, många i riktigt snygg design.

Olika typer av kaminer:

 • Braskamin
  • Passar bra för trivseleldning, då materialet ofta är gjort i glas och stål, vilket inte lagrar värmen.
 • Gjutjärnskamin
  • Ett bra komplement till husets ordinarie värmekälla. Går att laga mat på och finns i både moderna och gammaldags design.
 • Täljstenskamin
  • Lagrar värmen längre och passar bra för att elda för värmens skull. Små modeller kan värma ett helt fritidshus.
 • Kakelkamin
  • Är en braskamnin med ett hölje utav kakel, som lagrar värmen längre. Den liknar kakelugnen till utseendet och passar därför bra på platser där man inte har möjlighet att bygga ett fundament för ugnen, men ändå vill ha utseendet av en kakelugn.
 • Vattenmantlad kamin
  • En kamin med hög verkningsgrad, där den inbyggda vattenkassetten lagrar värmen. Vattnet kan gå i ett vattenburet värmesystem, eller användas som tappvatten.
 • Murspis
  • Är den traditionella öppen spisen, som lagrar värmen länge i betongen.

Vad som även är viktigt att tänka på när du bestämmer dig för en kamin är vikten. Vissa kaminer är ganska tunga och då är det viktigt att du kollar så att bjälkarna under där kaminen ska stå, klarar vikten. Kom även ihåg att räkna med vikten på skorstenen.

Skorstenen

Det andra som ska göras när du ska installera din kamin är att kolla om huset har någon fungerande skorsten. Har huset det är det viktigt att kolla att den är fungerande. Har ni inte eldat i den på ett par år är det bra att ta hem en sotare för att provtrycka skorstenen. Vad som också är viktigt att tänka på är att skorstenens diameter inte får vara mindre än ingångshålet till skorstenen. Det får heller inte vara för stort. Prata med din sotare för att få bra råd om din köpta kamin passar till er gamla skorsten eller om det är bättre att installera en ny.Har du ingen skorsten till ditt hus idag behöver en ny monteras. Idag finns  två alternativ på skorstenar, skorstenar i rostfritt och skorstenar i lättklinker eller pimpsten. Den vanligaste av dessa är de i plåt, de är billiga och relativt enkla att montera. När skorstenen monteras ska den vara minst samma höjd som taknocken och vara minst en meter ovan takmaterialet.

Vart ska kaminen stå?

När kaminen är inköpt gäller det att välja lämplig plats för kaminen. Vill du att kaminen ska vara så effektiv som möjligt i uppvärmningssyfte är det bra att placera kaminen på nedervåningen för att få bäst effekt. Placera den gärna centralt på nedervåningen så att värmen når alla rum.För att optimalt sprida värmen i huset, har många braskaminer en inbyggd fläkt. Saknas detta kan den monteras i efterhand. Den absolut bästa uppvärmningen för huset med en braskamin, är att installera ett kanalsystem, där du då drar rör i stålplåt från kaminen och runt i övriga delar av huset.Vad som också är viktigt att tänka på med placeringen är säkerhetsavstånden runt kaminen. Vanligtvis behövs en halv till en meter runt kaminen som säkerhetsavstånd. Inom säkerhetsavståndet får inga brännbara materialfinnas för att undvika brandrisken. Vill du placera kaminen närmare väggen krävs det att du sätter upp ett särskilt brandskydd på väggen för att den inte ska bli för varm.

Bygganmälan

För att få installera en kamin idag krävs det att du gör en bygganmälan, det vill säga en ansökan om bygglov. Vilka regler som gäller skiljer något beroende på i vilken kommun du bor så enklaste sättet är att kontakta din kommun och höra vad de säger.

Installera kaminen

När alla punkter ovan är färdiga är det bara själva monteringen av kaminen kvar. Är du van att snickra hemma brukar det inte vara något problem att installera kaminen själv. Det brukar följa med utförliga monteringsanvisningar när du köper kaminen där det står steg för steg hur du ska göra. Känner du dig osäker på installationen är det bäst att anlita en fackman att installera kaminen. Det gäller att allt blir rätt gjort och att det inte finns någon brandrisk på grund av felmontering. Med det fördelaktiga ROT avdraget får du idag dra av upp till hälften av arbetskostnaden på ett ROT arbete vilket gör att monteringen blir relativt billig.Under kaminen måste golvet kläs med ett brandsäkert golvskydd, som ofta följer med braskaminen vid leverans och har då ett anpassat mått efter kaminen. Måste du ordna ett själv, så är grundregeln att golvskyddets storlek ska vara en meter långt, mätt från den bakre väggen på kaminen.är det en gjutjärnskamin som ska installeras är det lite andra regler för det så kallade eldstadsplanet, (golvskyddet). Här ska skyddet gå 30 centimeter utanför kaminens yttre vägg och minst 10 centimeter på båda sidor om kaminen. Du kan välja att lägga klinker istället för den isolerade plåtskivan, kom bara ihåg att isolera med brandsäkert material, speciellt om du har golvbjälklag i trä.