Att installera golvvärme kan spara energi


Ett väl uppvärmt golv är inte bara skönt att gå på, utan kan också potentiellt spara energi, då uppvärmningskostnaderna kan gå ned för ditt hus. Det finns även andra fördelar med golvvärme. Förutom att golvvärme fungerar med de flesta andra uppvärmningssystem och ger dig möjligheten att sänka rumstemperaturen något, så gör även golvvärme i exempelvis badrum och tvättstuga att golvet torkar upp fortare efter exempelvis dusch eller tvätt.

Olika typer av golvvärme

Det finns idag i princip tre olika typer av golvvärme på marknaden, även om det i vanliga villor i princip finns två. Det finns vattenburen golvvärme och elburen golvvärme. Du kan installera golvvärme under de flesta golv och i de flesta material. Du kan alltså ha golvvärme i de flesta delar av ditt hus. Där du installerar golvvärme behöver du inte ha några element, vilket gör att ditt hem blir både enklare att möblera och att städa. Elburen golvvärme är vanligast i mindre rum, såsom badrum, hall eller tvättstuga, medan vattenburen golvvärme lämpar sig väl att sammankoppla med husets värmesystem om du exempelvis har kamin där du eldar med pellets eller bergvärme. Det går också bra att koppla samman den vattenburna golvvärmen med vattenradiatorer.

Vad ska jag tänka på om jag vill installera golvvärme?

Det allra viktigaste för att golvvärmen ska fungera som du vill är isoleringen. Om husets grund är dåligt isolerad kan golvvärme istället för att spara energi dra mer energi, då mycket av värme försvinner. Det är också viktigt att installationen görs rätt för att undvika eventuella fuktskador. Om du ska installera elburen golvvärme är det bra att anlita en behörig elektriker för de stora elarbetena. Det är också viktigt att komma ihåg att golvvärme bara kan sänka energiförbrukningen om du samtidigt också sänker temperaturen i huset.